top of page

A fogfehérítés

Mindenki fehérebb fogakat szeretne. De minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag a dentin színe határoz meg. Azonban a fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja.

Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

Ez utóbbiért felelősek az ételeinkben, italainkban előforduló természetes és mesterséges festékanyagok: ezek közül a kávé, tea, cola, dohányzás káros hatása, de okozhatják baktériumok anyagcsere termékei is.

Emellett el kell fogadnunk azt a sajnálatos tényt is, hogy az életkor előrehaladtával fogaink színe egyre sötétebbé válik. Speciális problémát jelentenek a gyökérkezelt fogak, melyek az esetek nagy részében szinte mindig szürkés színűekké válnak. 

A fogfehérítő rendszerek hatóanyaga a karbamid-peroxid, vagy hidrogen-peroxid. Ezek az anyagok a felszabaduló oxigén segítségével fejtik ki hatásukat, ami oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, így fehérítve azokat. Az oxidációs folyamat sem a zománc, sem a dentin szerkezetét nem változtatja meg.


 A fehérítő rendszereknek két formája terjedt el.


Az egyik az otthoni módszer, amikor egy sínbe helyezzük a fogfehérítő anyagot. A sín speciálisan az adott páciens foglenyomata alapján készül el, így tökéletesen illeszkedik a fogakra. Ebbe kell belehelyezni a fogfehérítő gélt és 5-8 éjszakán át viselni az elérni kívánt eredménytől függően. Azonban vannak már előre gyártott sínek is, amit csak a fogunkra kell igazítani. Ezzel is hasonló eredményt tudunk elérni. De a legfontosabb, hogy betartsuk az orvos általi instrukciókat, ill. a betegtájékoztatóban foglaltakat.


A másik lehetőség, amikor a fogorvosi rendelőben történik a fogfehérítés. Ilyenkor megfelelő izolálás mellett a fogak felszínére felvitt gél aktiválásához egy speciális fogfehérítő lámpát szoktak használni. Ilyenkor az elszíneződés mértékétől függően 1-2 óra alatt egy ülésben végezzük el a fogfehérítést.


Mindkét fogfehérítő technika tekintetében a fogfehérítő anyag savtartalma miatt fogaink a kezelés alatt és a kezelést követően érzékennyé válhatnak, amit mindenképpen valamilyen érzékenység csökkentésére használatos fogkrémmel lehet ellensúlyozni.
Azzal is tisztában kell lenni, hogy a fogfehérítő csak a foganyagát fehéríti ki a töméseinket nem, ezért a beavatkozást követően a töméseket ki kell cseréltetni.


És meddig maradnak fehérek a fogaink?


Ez attól is függ, hogy mennyire figyelünk arra, hogy ne fogyasszunk színes italokat, mint a vörösbor, cola, stb. Illetve a fogfehérítés módja is befolyásoló tényező lehet. Így a rendelői fogfehérítés tovább megmarad kb. 1,5- 2 évig, míg az otthoni kb. 1 évig lesz fehérebb a kezdeti fogszínnél, és utána lehet ismét fehéríttetni. 

 

Dr. Galgóczi Natália

bottom of page