top of page

A bölcsességfog

Az alsó bölcsességfogak általában a legnagyobb fogak, amik az emberi szájüregben elhelyezkednek. Alakját tekintve a legváltozatosabb, bár sokszor hasonlít az előtt álló két őrlő fogra, de előfordulhat, hogy teljesen leredukálódott és egészen kicsi, úgynevezett csap foggal találkozunk. Ez általában a felső bölcsességfogakra jellemző.

Az emberek 13%-ának hiányzik egyik vagy másik bölcsességfoga, esetleg mind a négy. Sok esetben bár megvannak ezek az őrlő fogak, azonban nem tudnak tökéletesen előbújni az állcsontból, így nem érintkeznek a szemközti fogakkal, ezáltal nem tudják funkciójukat betölteni.

Gyökerüket tekintve is igen változatos számot mutatnak. A felső fogak esetében a gyökerek általában rövidebbek és nem annyira széttérőek, mint a többi rágó fognál. Előfordulhat, hogy a gyökerek összeolvadnak, de akár háromnál több gyökerű foggal is találkozhatunk. Ilyenkor általában nagyobb az adott fog is. Ezért ha nincs elegendő hely az áttörésükre érdemes még korai stádiumban eltávolítani őket, amikor a gyökér még nem fejlődött ki teljesen , 18- 20 év között.  Hiszen ezt követően az esetek 25%-ban a gyökerek szétágazóak, ami nehezíti a fog eltávolítását és ezáltal a gyógyulást is.

Azonban az esetek nagyobb százalékában ezek a fogak mind koronájuk, mind gyökerük tekintetében az előttük álló fogra hasonlítanak.
Gyökérkezelésük a változatos gyökérlefutás és a helyhiány miatt nem minden esetben kivitelezhető. Kezelésük előtt röntgenfelvétel segítségével tájékozódni kell a gyökerek számáról és lefutásáról. 
Ha már kibújt a bölcsesség fog számos problémát az okoz, hogy helyhiány miatt nagyon nehéz tisztítani ezeket a fogakat, hiszen sokszor a hagyományos nagyságú fogkefével nem lehet minden oldalát elérni. Emiatt ezek hamar el kezdenek szuvasodni.

Ezt a problémát orvosolandó vagy be kell szerezni egy kis fejű, akár gyerek fogkefét, amivel  minden oldalát el lehet érni a fognak, vagy ma már vannak úgynevezett egy csomós fogkefék, ami kiellően kicsik , de hatékonyan lehet vele tisztítani akár a bölcsesség fog hátsó oldalát is.

 

Dr. Galgóczi Natália

bottom of page