top of page

Foghúzás utáni tudnivalók

Sokan szembesülünk azzal a ténnyel, hogy elhagyva az orvosi rendelőt már nem is emlékezünk arra mit is mondott az orvos mit szabad és mit nem foghúzás után!

Sajnos nem vagyunk ezzel egyedül. Egy ilyen helyzetben, amikor valljuk be, fájdalmat okoznak, az ember alig várja , hogy kívül legyen az ajtón.  Egyes orvosoknál a kezünkbe nyomnak egy cetlit, amin a legfontosabbak rajta vannak, de mi van, ha nem voltunk ilyen szerencsések? 

Így hát némi segítség:

  • A kihúzott fog helyére helyezett géz darabot 15-20 percig kell szorítani, hogy minél hamarabb elálljon a vérzés.

  • A zsibbadás alatt csak folyadékot szabad fogyasztani, abból is inkább a buborék menteset válasszunk.

  • A foghúzás helyét szívogatni és öblögetni TILOS , hiszen ilyenkor egy vérdugó képződik az eltávolított fog helyén és ha ezt kimossuk, a gyógyulást késeltetve egy fájdalmas gyulladás alakul ki az adott seb helyén, ami nagyon tud fájni. 

  • Nem kell megijedni ha a seb sárgás-szürkés színnel gyógyul, ez a szájban teljesen normális.

  • Tejterméket illetve tömény alkoholt a foghúzás után 2 napig ne szabad fogyasztani.

  • Nehéz fizikai munkát ne végezzen, és ide tartozik az edzés is, legalább 2 napig. Főleg ha a fogeltávolítás a felső állcsontban volt, hiszen az arcüreg közelsége miatt akár az meg is nyílhat ilyen esetben és felülfertőzi az arcüregét is. Ezt úgy veszi észre, hogy ha megfújja az orrát, szelelést érez, vagy a sebnél buborék képződik, ebben az esetben azonnal fogorvoshoz, de leginkább szájsebészhez kell forduljon, hogy bezárják a nyílást, és emellett azonnal antibiotikumos kezelést kell kezdeni.

  • Arca a húzás után duzzadhat, amit jegeléssel, hideg vizes borogatással enyhíthet, természetesen kívülről.

  • Ha antibiotikumot rendelt az orvos, mindenképpen legalább 5 napig kell szedni kivéve, ha allergiás reakciót vagy hasmenést, ill. egyéb kellemetlen mellékhatást tapasztal.

  • Az érzéstelenítő hatásának elmúlásakor fellépő kellemetlen érzés természetes. Fájdalom esetén nyugodtan vegyen be fájdalom csillapítót.

 

Sokan kérdezik: De meddig fog ez fájni?


Sajnos a fájdalom akár egy hétig is eltarthat, főleg ha nehézen tudta a fogorvos eltávolítani gyullad, fájdalmas fogunkat. De jó hír, hogy a fogorvoshoz visszamenve másnap orvosunk már tud enyhíteni a fájdalmunkon egy  gyógyszerel átitatott géz csíkkal, amit a sebbe helyezve jelentősen csökken a fájdalmunk és a fájdalomcsillapítót sem kell tovább kapkodni.

 

Jó hatással lehet még a soft lézeres kezelés, ami szintén elősegíti a könnyebb gyógyulást, de sajnos ez még csak nagyon kevés fogorvosnál érhető el.


A dohányzást illetően legalább 1 órát ki kellene hagyni, illetve minél kevesebbet dohányozni, mivel ez hátráltatja a sebgyógyulást.
A zsibbadást követően, a másik oldalt használva lehet óvatosan enni, természetesen a már említett tejtermékek kizárásával. Ne fogyasszon kávét vagy alkoholt se a foghúzást követő első 6 órában. Tévhit, hogy a tömény alkoholok fertőtlenítik a sebet.
Fontos, hogy a fogmosást nem kell kihagyni, egy kicsit a húzás helyén óvatosabban lehet tisztítani a szomszédos fogakat, de a sebet ne dörzsöljük.

 Egy hétig szájvizet se használjunk, és a szájzuhanyt sem.

További tanácsok foghúzást követően


A meleg bármilyen formában vérzést és a sebkörnyék megduzzadását okozhatja, ezért kerülje a napozást, a szaunázást és a forró fürdőt az első napokban.

A kezdődő duzzanatot lelohaszthatja a hideg vagy jeges borogatás. A jeget sose helyezze közvetlenül az arcára, tegyen alá zsebkendőt. Ha a jeget közvetlenül az arcára tenné, enyhébb szöveti károsodást okozhatna. Ennek oka, hogy az érzéstelenítés, esetleg hőemelkedés miatt nem érzi, valójában mennyire hideg is a jég.

Ne piszkálja a sebet, erre főleg gyerekeknél ügyeljen!

Ha a nyálában vérnyomokat lát, általában nincs ok az aggodalomra. Ha a vérzés erősödik, harapjon rá egy összetekert steril gézlapra (ezt a gyógyszertárakban előre beszerezheti). Ha a vérzés nem áll el néhány órán belül, keressen fel orvost!

Tegyen több párnát a feje alá, ha lefekszik, hogy a feje legyen a legmagasabban.


Varratszedés általában 1 hét múlva szokott történni. 


Dr. Galgóczi Natália

bottom of page