top of page

Fogaink védelme szoptatás alatt

Munkám során nagyon sok kismamával találkozom, akik a szoptatás időszakának körülbelül 6-7. hónapjában keresnek fel kétségbeesve:

"Doktornő, valami történt a fogaimmal, folyamatosan töredeznek és kilyukadnak."

Sajnos ez nem egyedi probléma.

11062b_f0cd2b56e86443d68d21b6bc12fe055c_

A terhesség alatt szinte minden kismama szed valamilyen vitaminkészítményt, azonban a pici születése után teljesen megfeledkeznek arról, hogy a szoptatás időszakában fokozottan szükség van vitamin és ásványi anyag pótlásra.

Azt mindenki tudja, hogy a tej kalciumot tartalmaz, de abba már kevesen gondolnak bele, hogy az anyatej is, és ezt a kalciumot valaho- gyan be kell vinni a szervezetünkbe. Azonban a napi étkezéssel, valamint folyadékkal bevitt kalciumnak csak 20- 40%-a hasznosul. Így, ha nem elegendő a bevitt mennyiség, szervezetünk valahonnan el fogja vonni. Ilyen kalcium raktárak találhatóak a csontjainkban és a fogunkban.

Szinte mindenkinek szüksége van a kalcium pótlására, ennek egyik legfontosabb természetes forrása a tej és a tejtermékek, viszont az emberek 70- 80%-a enzimhiány miatt nem tudja a tej- termékeket tökéletesen megemészteni.

A másik fontos és nagymértékben kalciumot tartalmazó forrás az olajos magvak, amikből viszont nem fogyasztunk eleget. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy romlanak a szoptatós anyukák fogai és gyakran nem is az első terhesség után, hanem a második, harmadik baba szoptatásakor jelentkeznek hatványozottan a gondok.
Szerencsére ma már nem kell nagyanyáink gyógymódjához fordulnunk és összetört tojáshéját kanalazni, bár megjegyzem, ezzel is jó hatást tudunk elérni. Azonban ha haladni akarunk a kor- ral, akkor kalcium tartalmú pezsgőtablettákkal, illetve szoptatást elősegítő és támogató vitaminokkal pótolhatjuk az anyatejjel elveszett kalciumot.
Természetesen az alapos fogmosás és a rendszeres fogászati ellenőrzés is elengedhetetlen fogaink épségének megőrzésében. Mindez segíti szervezetünket abban a csodás érzésben, amit gyermekünk szoptatása alatt átélhetünk.

 

Dr. Galgóczi Natália

bottom of page