top of page

Érzékennyé vált fognyak?

Sokan tapasztaljuk, hogy érzékennyé vélt a fognyakunk, de miért?
Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása.

Életünk tele van stresszel akár a munkahelyre, akár a magánéletünkre gondolunk.

Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

Citrus Fruits

Számos ember éjszaka a fogcsikorgatással, vagy a fogak szorításával vezeti le a stresszt. Amit fogaink zománca bánja. A fognyakon a legvékonyabb a fog legkeményebb szövete a fogzománc és a szorítás kapcsán fellépő erők ezen a leggyengébb részen repedéseket, majd kitöredezéseket okoznak. Ha pedig már kitört, az alatta lévő puhább szövetet, a dentint nagyon könnyű kisikálni a rossz fogmosási technikánkkal.


Mit tehetünk ellene?


Ilyenkor jön a fognyaki érzékenységre való fogkrém, amelyekből már egy tucat kapható a boltokban, vagy ha ez nem segít ezeket fogtöméssel lehet korrigálni és mindjárt nem a saját fogszövetünket koptatjuk. Természetesen ezt is érzéstelenítés mellett végzik, legfőképp mert egy nagyon érzékeny területről van szó. Ha ezt nem tesszük meg ez a kopás akár elérheti a fog idegszövetét is, ami már igen nagy fájdalmat is okozhat és gyökérkezeléshez vezethet. Azt szoktam mondani, hogy ez olyan, mint amikor elkezdik fejszével kivágni a fákat. Nem csak a fog nyaka kopik, de kophat a fogaink rágófelszíne is, valamint a front fogak éli részei is. Ezzel az éjszakai szorítással nagyon nagy erők lépnek fel, ami a fogágyat is nagyon megterheli.
Azonban még mindig ott van a stressz!


Erre harapásemelőt ajánlanék, amiből szintén több féle van pl.: rugalmas, merev, csak az első fogakra ráhelyezhető stb. Mindez azért kell, hogy amikor erre az eszközre ráharapunk, az izmaink érzékelik, hogy van valami akadály a szánkban és automatikusan ellazulnak az izmok a szorításból. Ilyen készüléket fogorvosunknál kérhetünk, aki lenyomatot vesz az alsó és a felső fogsorunkról és technikus készíti el számunkra az egyéni harapásemelőnket.
Nagyon fontos, hogy ha ilyen problémánk van, ne erősítsük tovább rágóizmainkat például napközbeni rágógumizással, hiszen ez növeli az éjszakai szorítás erősségét!
Az erős éjszakai szorítás összefüggésben lehet a halántéktáji fejfájással, az állkapocsízület fájdalmával, kattogással, valamint nyaki-, háti- és vállfájdalmakkal is, de azt is tapasztalhatjuk, hogy nem kipihenten ébredünk reggel hiába aludtunk 6-8 órát.

 

Dr. Galgóczi Natália

bottom of page