top of page

Cikkek, információk

Sokan szembesülünk azzal a ténnyel, hogy elhagyva az orvosi rendelőt már nem is emlékezünk arra mit is mondott az orvos mit szabad és mit nem foghúzás után! Sajnos nem vagyunk ezzel egyedül. 

Sokan tapasztaljuk, hogy érzékennyé vált a fognyakunk, de miért?
Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. 

Legutolsó és egyben leghátsó fogunk a nyolcadik a sorbon, amit bölcsességfognak is szoktak nevezni. Mivel az a fog csak 18 és 25 éves kor között szokott előtörni, amikor elvileg a legtöbb tudás birtokában van az ember.

Az első hetekben a fogak könnyen elszíneződhetnek. Ezért ebben az időszakban kerülendő a dohányzás és az olyan ételek és italok fogyasztása, amelyek egy fehér ruhán is foltot hagynának.

Mindenki fehérebb fogakat szeretne. De minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag a dentin színe határoz meg. Azonban a fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. 

Mindenki találkozott már a fogfájás élményével, ha máshogy nem a gyerekünk első fogainak kibújása miatt átvirrasztott éjszakák jutnak eszünkbe, de leginkább a saját élményeinkből, amikor mindent megadtunk volna ezért, hogy elmúljon, és végre aludhassunk anélkül, hogy fogfájásra ébrednénk.
Ezt a szörnyű és egyik legfájdalmasabb érzést a fogunkban lévő hajszálvékony idegszál gyulladása okozza.

Munkám során nagyon sok kismamával találkozom, akik a szoptatás időszakának körülbelül 6-7. hónapjában keresnek fel kétségbe esve: "Doktornő, valami történt a fogaimmal, folyamatosan töredeznek és kilyukadnak." Sajnos ez nem egyedi probléma.   

Mit ne szedj és mit szedj, ha babát vársz?
Egyes fájdalomcsillapítók fejlődési rendellenességekhez vezethetnek, éppen ezért szedésük nem ajánlott, ha babát vársz. Tudd meg, mely szereket kerüld, és milyen kockázatokkal járhat szedésük!

Ínysorvadásom van. Kérdésem az, hogy csontbeültetést, fogaim rendbetételét terhesség előtt, vagy inkább utána érdemes megcsináltatni?

bottom of page