top of page

Az ínysorvadásról

Ínysorvadás_nagy.png

Az ínysorvadás kiváltó okai lehetnek:

  • A nem megfelelő száj higiéné, és itt arra gondolok, hogy hiába mos napi 3-szor fogat, ha az nem megfelelő. Ha kell, vásároljon plakkfestő tablettát a patikában ellenőrzés céljából.

  • Fogkő – amit célszerű fél évente, évente eltávolíttatni.

  • Nem megfelelő táplálkozás, vitamin szegény életmód.

  • Dohányzás, alkohol fogyasztás.

Ezek mind hozzájárulhatnak, hogy ínygyulladásunk, majd ínysorvadásunk alakuljon ki.

Ha már ez kialakult, az lenne a legfontosabb, hogy megállítsuk ezt a folyamatot, és szinten tartsuk. Ezt azonban csak gondos szájhigiénével, és rendszeres fogorvosi ellátással tudjuk karbantartani.

Terhesség előtt és terhesség alatt is fontos a jó szájhigiénia
Mind a terhesség előtt, ill. után, nagyon fontos a fogaink megfelelő állapotának fenn tartása. Azonban a terhességre, lehet tudatosan is készülni: elmenni a fogorvoshoz, rendbe hozatni fogaink és ínyünk állapotát.

Ha ezt nem tesszük meg, a terhesség alatt fellépő hormonális változások miatt, a tünetek pl.: ínyvérzés sokkal fokozottabb lesz.

llletve az a tapasztalat, hogy a gyermek 3 éves koráig, az anyukák nagyon nehezen, és csak igen súlyos esetekben fordulnak fogorvoshoz.

Sajnos nem egy anyukát láttam már a gyed vége felé foghiányokkal, számos lyukas foggal, akik azért keresték fel a rendelést, mert ilyen állapotban szégyell újra dolgozni menni, annyira elhanyagolta magát minden téren.

Szóval minél hamarabb keressen fel egy olyan fogorvost, akiben megbízik, és hozassa rendbe fogait, ill. ínye állapotát.

Dr. Galgóczi Natália

bottom of page